Monday, July 18, 2011

Cheese Cake Best!!



Suka sangat tengok blog rai yang padat resepi2 kek yang best!!!Rasa cam nak cuba semua jer...
Ceritanya pun complete gambar utk sesetengah resepi.So, senang paham la...

Haha terasa nak buat cheese kek la.resepi pun pakai keju ceddar jer.Aku pun guna chesedale amirah lah..ibu amik wat kek ya...nnt mira blh makan kek.(mira bukan suka sgt mkn kek).

meh la tengok resepi ni blh la cuba nnt
(ini da lbh kurang 2 adunan ni,blh muat loyang 9"@10"):

6 keping slice cheese
300 ml susu segar
6 biji telur di asingkan putih dan kuning nya
125 gram gula
100 gram tepung gandum
sedikit esen vanilla

cara buat:


1. Siat slice cheese kecil2



2. Campurkan susu segar



3. Masak di atas api sederhana sehingga semua cheese cair dan larut


4. Masukkan butter. biarkan butter mencair.



5. Tutup api dan sejukkan pada suhu bilik jer



6. dalam satu bekas pukul gula + putih telur sehingga kembang. (guna mixer max speed)



7. Pukul lagi sehingga ia menjadi meringue camni..
(proses nie sangat2 penting. kalau masa anda pukul tu still tak kembang dan telur cair je... better jangan teruskan.buat je yang baru..sebab mesti tak jadi nanti. check semula mungkin putih telur anda mengandungi kuning telur/air/minyak.sebab tu dia tak boleh kembang..dan make sure mixer bowl and bersih dan kering)



8. Ha.. nak tengok camana meringue tu jadi.. bila anda terbalikkan bowl tadi... tak jatuh wokeh adunan tu!!! tu tandanya dah jadi tau =)



9. Dalam bekas lain, pukul kuning telur sehingga kembang.



10. macam nie pun dah ok.




11. Untuk memudahkan kerja, masukkan sebatian cheese + butter + susu tadi dalam satu bekas besar



12. Masukkan kuning telur.



13. Kacau rata.Lepas ni kacau pakai senduk atau pemukul tangan jer



14. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kaup balik. jangan buat sekaligus masuk semua tepung.. nanti tepung tak boleh sebati.




15. Nak mudah guna pemukul tangan nie.. tapi tak yah pukul,cuma cukup sekadar nak ratakan tepung tu.. pastikan tepung tadi tak berketul2..



16. Masukkan 2 titik esen vanilla.



17. Akhir sekali masukkan meringue ke dalam adunan tadi. Gunakan cara kaup balik sehingga adunan rata.



18. Nak senang kaup balik, guna senduk kayu k.. hehehe. ok. dah siap sebati.


19. Gambar loyang bersaiz 20cm(copy gambo).Jangan lupa sapu butter di keliling permukaan loyang dan alaskan ngan kertas minyak. Masukkan adunan ke dalam loyang.
Aku xder loyang camni so guna loyang 8x13" yang biasa jer.xyah tutup pakai kertas timah utk cara bakar bain marie.heheh

sesiapa yang confused inilah cara bain marie

20. Bakar menggunakan kaedah bain marie atau waterbath untuk mendapatkan cake yang lebih cantik... kalau nak tahu kaedah tu macamana... mudah je.. tutup bawah permukaan loyang tu dengan aluminium foil(jika pakai loyang removable base)... kemudian, masukkan loyang yang berisi cake nie ke dalam dulang/loyang yang lebih besar. masukkan air didih dalam dulang tu..lebih kurang paras separuh daripada loyang cake ni.. kemudian masukkan ke dalam oven pada suhu 170 celsius selama 20 min. kemudian kurangkan suhu kepada 140 celsius dan sambung bakar lagi 40 minit..

Disebab kak oven ku kecil dan kek ku besar...suhu ditukar 180C 20 mnt (api bawah) 150C 40 mnt(api atas bawah).

tengok2 la masa dah timer ke 2 jgn lama sgt nnt merekah atas nya.
Selamat mencuba.(Gambar hasil akan di letak kemudian)